Buscar este blog

martes, 6 de diciembre de 2011

Aquests sous són un engany i una mentida en majúscules i és increïble que els ciutadans no actuïn per a posar-hi remei. I encara hi ha gent que no entén el perquè de les acampades?


El diputat més mal pagat del Parlament de Catalunya cobra més de 5.000 Euros mensuals. El més ben pagat (la presidenta Núria de Gispert) ascendeix fins una xifra superior als 13.000€ mensuals. On és la crisi per als nostres polítics?
 
Analitzar els sous dels diputats al parlament és un exercici força interessant. El sou d’un parlamentari es divideix en tres aspectes. El primer és un sou base que oscila entre 37.000 i 40.000€ anuals. Després un complement per càrrec (presidències de grup o comissió, vicepresidències, portaveus, secretaris de comissió, adjunts de comissió...). I el tercer, i més escandalós de tots, un sou considerat “indemnització per viatges o desplaçaments”. No és una part del sou per als viatges oficials, ni per feina. És un sou en funció de la residència del diputat. D’aquesta manera, es paguen els suposats costos de transport de la seva residència fins al parlament. Cada diputat rep un mínim a l'any de 21.650,22€ en matèria de desplaçament. O el que és el mateix, 1.400€ al més .Això per als residents a Barcelona! Ja sabem que els polítics no faran el gest de rebaixar-se a desplaçar-se en transport públic (una T-Mes val entre 48 i 137€ i té un límit de viatges infinit durant 31 dies), però és que ni una limusina diària a la porta de casa deu costar 1.400€ al mes. Hi ha centenars de milers de persones a Catalunya que sobreviuen amb un sou que ronda aquesta xifra. És senzillament vergonyós, una estafa en tota regla que els diputats cobrin aquest sou per a desplaçament. És discutible si el sou base d’almenys 37.000 Euros és elevat. Sabem que els polítics tenen una gran responsabilitat i que tenen una feia molt desgastadora, que implica no descansar en les 24 hores al dia. Seria coherent si els metges, els mestres o altres oficis de gran responsabilitat cobressin aquests sous, però no és el cas. Els polítics tenen la cartera plena mentre parlen de retallades i polítiques austeres i estalviadores. El més pringat del parlament cobra més de 5.000€ mensuals, una xifra a la que ben pocs deuen arribar en plena crisi actualment. El que no és discutible és aquesta xifra en matèria de transport. Cada any es gasten entre 3 i 4 milions d’Euros per al transport de polítics que la majoria són residents a Barcelona i rodalies. Una vergonya increïble. El sou complementari per càrrec no es queda curt. Els que agafen més picossada són els presidents i vicepresidents del parlament, encapçalats per Núria de Gispert (CiU) i Higini Clotas (PSC). Guanyen 13.669€ i 10.848€ al mes respectivament. Que càrrecs públics tinguin aquests sous astronòmics és una estafa per a tots els ciutadans que estan a l’atur o amb una feia precària i que no paren de menjar-se discursos grandiloqüents sobre les polítiques austeres i les necessàries retallades de sous dels funcionaris o els ERO de les empreses privades. Una bufetada a la cara de tot aquell que encara creia en la decència i humilitat de la classe política.
 
En total, els catalans paguem entre 10 i 11 milions d’Euros als nostres diputats al Parlament, que són 135. Una despesa que sí que s’hauria de retallar i que de ben segur seria positiva per a aquest pla econòmic auster i estalviador que defensa l’actual govern de la Generalitat. Aquests sous són un engany i una mentida en majúscules i és increïble que els ciutadans no actuïn per a posar-hi remei. I encara hi ha gent que no entén el perquè de les acampades?